All works

Bike for Brussels case study

Mobility.Brussels

Reeks activeringsacties en evenementen om burgers steeds meer te doen kiezen voor zachte mobiliteit en meer mensen de fiets te doen nemen.

Events , Dialoog

Context

Brussel Mobiliteit lanceert Bike for Brussels, een initiatief om het gebruik van de fiets te promoten in het Brussels gewest. Het gaat om een ambitieus project op lange termijn met als doel meer Brusselaars op de fiets te krijgen.

Opdracht

#tourensemble is de naam van de editie 2019 van Bike for Brussels, in opdracht van Brussel Mobiliteit en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De activeringsacties en evenementen werden aan VO Citizen toevertrouwd. De campagne laat er geen twijfel over bestaan: de bedoeling is dat steeds meer burgers voor zachte mobiliteit kiezen, de fiets nemen en zich bewust worden van de vele fietsinitiatieven in de hoofdstad.

 

Antwoord

In 2019 was Bike for Brussels bijzonder actief. De campagne profiteert mee van de Tour de France, die dit jaar in Brussel neerstrijkt, om alle aandacht op de fiets te richten. VO Citizen zette zo negen evenementen op poten, verspreid over het hele Brusselse gewest.

Voor elk evenement was er een duidelijke doelstelling: mensen informeren (persconferentie en 100 dagen-weekend), fietsers aan een goede fiets helpen (Fietsbeurs @Kanal Centre Pompidou en Bike Repair Days in drie gemeenten van het gewest) en een actieve community creëren (aanwezigheid op het Irisfeest, bij de 20 km door Brussel en organisatie van het Fietsfeest in het Jubelpark).

Resultaat

De resultaten zijn uitstekend! Het Brusselse publiek heeft namelijk goed zijn weg gevonden naar de verschillende activeringsacties. De Fietsbeurs bijvoorbeeld trok maar liefst 3.500 geïnteresseerden. Zeker niet slecht voor een eerste editie!

Het hoogtepunt van de campagne was in juni 2019, met de Grote Parade in samenwerking met Critical Mass en de Roller Bike Parade. VO Citizen en Bike for Brussels verwachtten alle Brusselaars op het Poelaertplein om samen een stuk van de Brusselse etappe van de Grand Départ af te leggen, voordat het echte peloton hier neerstrijkt op 6 en 7 juli. Aan de finish konden de deelnemers alvast rekenen op heel wat randanimatie en concerten in het teken van het stalen ros en de grootste van alle wielerrondes.

+ 6000
deelnemers
7
evenementen