All works

All united for the right to abortion case study

Fédération Wallonie-Bruxelles

Organisatie van het Internationaal Forum voor het recht op abortus

Events

Context

Het recht op abortus staat in heel wat lidstaten van de Europese Unie ter discussie. Maar hoe zit het precies in België? Abortus blijft strafbaar als het niet binnen de wettelijke omstandigheden wordt uitgevoerd. Via dit debat wil men abortus dan ook uit het strafrecht halen.

Opdracht

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel vroeg VO Citizen om het Internationaal Forum voor het recht op abortus te organiseren. De bedoeling van deze twee dagen was om na te gaan welke de obstakels zijn, maar vooral om hefbomen te vinden om de toegang tot abortus lokaal te vergemakkelijken. Als afsluiter van het forum zou tot slot een charter worden ondertekend.

 

Antwoord

Dit essentiële maatschappelijke thema is vrij omstreden en vereist dan ook een duidelijke stellingname: VO Citizen blijft trouw aan zijn engagement als burger en treedt bij deze opdracht niet alleen op als eventbureau maar eerst en vooral als speler van het maatschappelijk middenveld. Wij werkten de boodschap "All united for the right to abortion" uit en versterkten zo de visibiliteit van het evenement via een doelgerichte PR- en onlinecampagne.

Om van de opening van het forum een sterk symbolisch moment te maken, creëerden we een participatief kunstwerk onder leiding van kunstenares Maria Fernanda Guzman. Het werd een reusachtige luidspreker afgewerkt met gebogen metalen kleerhangers, het instrument bij uitstek bij illegale abortus. Dankzij dat kunstwerk konden alle deelnemers hun engagement laten zien. Een sterk signaal! Het kunstwerk werd achteraf op verschillende plaatsen tentoongesteld.

Resultaat

Het evenement bereikte uiteindelijk zijn doelstellingen: 250 deelnemers aan het forum en meer dan 2.800 handtekeningen op het charter.